Tableau

a743b463-1d3e-44b6-b5e8-b9c88a3a5f70.png

Vandaag verscheen dit interview in Tableau Magazine. Zij houden een reeks interviews waarin gevraagd wordt hoe je als galerie omgaat met de coronacrisis. 

Door Marjolein Sponselee |  25 april 2020 

Janknegt Gallery bestaat dit jaar twintig jaar en werkte toe naar het vieren van dat jubileum in mei, met een boek en een tentoonstelling. Dat gaat voorlopig niet door. Maar de galerie werkt gestaag verder.


Het tempo van kunst

‘Het is een interessante tijd die mij ook veel inzichten geeft’, zegt Justine de Klerk van Janknegt Gallery. ‘Veel kunstenaars zijn een beetje geblokkeerd nu er geen exposities en beurzen zijn om naartoe te werken. De creativiteit heeft nu geen richting. Je merkt dat we toch allemaal in die ratrace zitten. We zijn gewend van event naar event te werken en als galeriehouder doe je daar ook aan mee door steeds naar nieuw werk te vragen. Eigenlijk is dat hijgerige tempo te snel voor kunst. Het past er niet zo bij.“
De Klerk rent dan ook niet mee in de online carroussel die nu is ontstaan. Dat deed ze voorheen ook niet en ze ziet geen reden het nu wel te doen. Slechts een klein deel van haar publiek zit op social media. Met de nieuwsbrieven bereikt ze de klanten beter, maar ook daar houdt ze het normale tempo aan. “Meer brieven heeft denk ik geen zin. En er is ook eigenlijk geen nieuws, want er zijn geen exposities. We werkten al heel lang toe naar het twintigjarig jubileum op 20 mei, met een boek en een expositie. Dat gaat even niet door.'
De galerie is open, maar alleen op afspraak en dat blijkt ook weer voordelen te hebben. "De mensen die komen vinden het prettig dat we zo werken en zijn juist blij met de extra tijd en aandacht die er nu is om samen naar een werk te kijken. Ze komen juist naar de galerie omdat ze nu meer tijd hebben.“

 
Julia Schewalie (1988), Glass rods, 2020, glas op hout, 120x100cm.

Julia Schewalie (1988), Glass rods, 2020,
glas op hout, 120x100cm.

 

Goede kunst verkoopt altijd

In de afgelopen twintig jaar is een ding altijd hetzelfde gebleven volgens De Klerk: een goed kunstwerk verkoopt altijd. Dat is nu niet anders. Maar mensen moeten het wel kunnen zien. Dat is belangrijk, uiteindelijk moet het kunstwerk het doen. Vanuit dit vertrouwen werkt De Klerk verder. Ze ondersteunt haar kunstenaars in deze periode van stilte. "Sommigen zijn gewend om vrij geïsoleerd door te werken in het atelier, anderen komen nu even nergens toe. Jongere kunstenaars zijn vaak nog gewend aan veel dynamiek, degenen met meer ervaring zijn al gewoon zich meer op zichzelf te richten.” 
Het vertrouwen dat ze zelf heeft probeert De Klerk door te geven aan de kunstenaars in haar galerie. Ook aan de kant van de kopers hoopt ze dat vooral de jongere groep door deze gedwongen fase van reflectie wat minder op hip & happening gaat focussen en op een andere manier naar kunst gaat kijken. Meer naar de inhoud. De verkoop van werken loopt intussen rustig door. Ze verkocht pas twee werken aan een bedrijfscollectie. Van particulieren zijn er veel prijsaanvragen per mail; er gaat veel tijd inzitten dat allemaal te beantwoorden, maar er komt niet altijd een reactie terug. Op haar laatste beurs in New York liep het nog goed. 10 maart kwam ze terug, net voor de wereld op slot ging. In New York merkte ze daar al het begin van de crisis, het oudere publiek bleef weg. 

 
Hidenori Mitsue (1969), White-fronted Goose, 2020, olieverf op doek  60x40 cm

Hidenori Mitsue (1969), White-fronted Goose, 2020,
olieverf op doek  60x40 cm

 

Spanning

Naast het contact met kunstenaars en klanten is er veel overleg met collega’s. Over de plannen voor na de zomer en de beurzen in het najaar. “Moet je alles wat geannuleerd is inhalen? En kan dat wel? Aan de andere kant heb je een verantwoordelijkheid naar de kunstenaars om ze te presenteren." Op de planning stond een expositie van Erik Buijs maar het is even zien hoe dat nu wordt. Misschien dat alles na de zomer pas weer echt op gang komt, in juli en augustus staat de kunstwereld toch stil. Nu is de galerie ingericht met werk van verschillende kunstenaars. Janknegt Gallery was lang gespecialiseerd in werk op papier, maar sinds een aantal jaren is het spectrum verbreed. Onder de kunstenaars die ze vertegenwoordigd namen als Roos Holleman, Hidenori Mitsue, Rosemin Hendriks, Julia Schewali, Rabi Koria, Bas Lobik. “Hoofdzakelijk Nederlandse kunstenaars van verschillende leeftijden. Veel werk is figuratief. En alle werken hebben een bepaalde spanning. Dat vind ik belangrijk.”

Janknegt Gallery
Brink 2b, Laren
www.janknegtgallery.com

 
Roos Holleman (1989), Cacatua, 2020, pastel op papier, 220 x128 cm.

Roos Holleman (1989), Cacatua, 2020,
pastel op papier, 220 x128 cm.

Erik Buijs (1970), Waakhond, brons, 2020, 1/5 hoog, 45 cm

Erik Buijs (1970), Waakhond, brons, 2020, 1/5 hoog, 45 cm

Bas Lobik (1965), zonder titel,  2020, acryl op linnen,  70 x 60 cm 

Bas Lobik (1965), zonder titel,  2020, acryl op linnen,  70 x 60 cm 

Anita Groener (1958), How fragile we are, 2019, grid van beschilderde takjes, papier en vlechtwerk, 80 x100 cm

Anita Groener (1958), How fragile we are, 2019,
grid van beschilderde takjes, papier en vlechtwerk, 80 x100 cm

 

De galerie zal vanaf volgende week weer meer geopend zijn. Wij hebben de openingstijden iets aangepast. U bent van harte welkom donderdag t/m zaterdag van 13 t/m 16.30 uur. 
Mocht u interesse hebben, kunt u ook een afspraak maken.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-53344885 of stuur een mail naar janknegtgallery@gmail.com

Uiteraard hanteren wij de RIVM richtlijnen en gaan ervan uit dat u dat ook doet.

Wij hopen u snel te mogen begroeten.

Justine de Klerk-Janknegt

Vorige
Vorige

Tentoonstelling Erik Buijs

Volgende
Volgende

COVID 19