PAN 2015. Nieuwe Namen

Nog 3 weken en dan begint de PAN Amsterdam. De laatste hand wordt nog gelegd aan de werken. In deze nieuwsbrief een kleine preview van wat u te wachten staat.
Bel gerust voor informatie en anders tot ziens op de PAN, stand 38. Wij verheugen ons jullie te zien. In deze nieuwsbrief een eerste introductie van wat te verwachten bij Janknegt Gallery. U zult drie nieuwe namen bij ons te zien krijgen: Mynke Buskens, Erik Buijs en Rabi Koria.
Daarnaast fantastisch nieuw werk van Roos Holleman, Carla Kamphuis, Eline de Jonge, Siiri Spronken en Thomas Junghans. In deze nieuwsbrief introduceren we de nieuwe namen. 


RABI KORIA

WINNAAR KONINKLIJKE PRIJS VOOR DE VRIJE SCHILDERKUNST 2015Rabi Koria, "Homs", olieverf op badkamertegels, 135,5 x 210,5 cm., 2015
 
9177c5dc-4c59-413a-bd51-e223180d3846-380x263.jpg

Koning Willem-Alexander heeft in het paleis op de Dam in Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt aan vier jonge en talentvolle kunstenaars waaronder Rabi Koria. Janknegt Gallery is daarom zeer verheugd het werk van Rabi te kunnen presenteren op deze PAN. 

Rabi (1988) is net klaar met zijn opleiding en valt al meteen in de prijzen. Zijn tegeltableau verwijst naar gebouwen, steden. De leesrichting is van rechts naar links, van geheel gebouw naar een detail, van donker naar licht. Vorm en inhoud gaan daarbij een dialoog aan, zoals in de fragmentatie van het beeld. 


ERIK BUIJS

Tibbie", brons, unicum, 2015

Tibbie", brons, unicum, 2015

Erik Buijs laat zich gelden als een klassieke beeldhouwer die niet boetseert maar kleit. Zijn kleiklompen zijn materiaalverwerkingen van zijn gedachten die zo zijn opgebouwd dat de bronsgieter er een mal omheen kan zetten. Aan meer voorwaarden hoeft het werk in materiële zin niet te voldoen. Ze moeten wel functioneren in de omgeving waarvoor ze zijn gemaakt. Die betekenis van het beeld wordt door Buijs zorgvuldig onderzocht en op de verschillende interpretaties die worden opgeroepen geanalyseerd. Hij laat zijn oren niet hangen naar de architectuur net zo min als hij een museaal karakter aan zijn buitenbeelden meegeeft. Hij is noch omgevingskunstenaar noch autonoom kunstenaar. Hij is een beeldende denker die uit zijn gedachten is opgestaan.


MYNKE BUSKENS

Axis Mundi, potlood, grafiet en gum op papier, 200 x 285 cm

Axis Mundi, potlood, grafiet en gum op papier, 200 x 285 cm

Mynke Buskens (1953) is bekend geworden door monumentale, meer of minder geabstraheerde zwart/wit tekeningen met een pregnant licht/donker contrast.
Zij heeft een indrukwekkende lijst exposities waaronder in Museum van Bommel van Dam Venlo, Kunstvereniging Diepenheim, Drents Museum Assen, Noordbrabants Museum Den Bosch,Museum Jan Cunen Oss, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en Teylers Museum Haarlem e.v.a.

De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin van het Noordbrabants Museum, met beuken die inmiddels bijna 200 jaar oud zijn, heeft Mynke Buskens geobserveerd vanuit de langs de tuin gelegen galerij, waarvan de buitenmuur de oorspronkelijke begrenzing van het perceel vormt.  De omsloten tuin wordt in de tekeningen  als het ware door de glaswand heen weerspiegeld op de galerijwand, onderwijl getransformeerd tot een herinnering van 200 x 285 cm zijn geen letterlijk weergave van de verschillende  elementen waaruit de tuin bestaat in de zin dat zij een aaneengesloten panorama zouden vormen. Mynke Buskens confronteert de beschouwer met haar vertaling van het gegeven. De beelden hebben een parkachtige dimensie met filmachtige kwaliteiten. Zij lijken filmstills te zijn, fragmenten uit een vorstelling, stopgezette momenten vol beweging maar zonder rumoer.

Naast tekeningen van Mynke Buskens zal er tevens een animatie-film als zelfstandig werk worden gepresenteerd. De film die oorspronkelijk uit 87 tekeningen bestaat heeft geen begin of eind en is in een loop gemonteerd.
Als kijker begeef je je op een weg waar je niet meer af kunt.
De film heeft als titel 'Chapelet' met een verwijzing naar een werk van J.C.J. Vanderheijden uit 1962.

Een chapelet is een gebedssnoer zonder bepaald begin en eind dat men eindeloos door de handen en het bewustzijn kan laten gaan. 
Uitgangspunt is een kruisweg, een zogenaamde Calvarieberg, in het midden van Spanje die daar in het begin van de vorige eeuw in terrasvorm tegen een berg is aangelegd. Het tijdstip van de film is vrijdagmiddag 3 uur.

De werken van Mynke Buskens lijken filmstills te zijn, stopgezette momenten vol beweging maar zonder rumoer. Buskens creëert beelden waarin zich een verhaal afspeelt, een vertelling waarin zij zelf kan verpozen en waarin de beschouwer wordt uitgenodigd.

Haar thema’s zijn afwisselend architectonisch en vegetatief/landschappelijk van aard en vormen daarmee elkaars tegenpolen.


SAVE THE DATE

Noteer in uw agenda: 

PAN Amsterdam,

22 - 29 november 2015,

RAI Amsterdam.

Vorige
Vorige

PAN 2015 Preview | Newsletter

Volgende
Volgende

Dooyewaard