» Klik hier voor meer informatie

rh-portret250Mijn werk bestaat voornamelijk uit tekeningen waarin ik mijn nieuwsgierigheid naar allerhande natuurlijke curiositeiten botvier. Deze tekeningen laten met name gecentreerde, dode vogels zien. Ik stel mijn werkproces graag voor als het uitvoeren van een optische autopsie, al heeft het weinig gemeen met een wetenschappelijke procedure. Wetenschappers verzamelen dode exemplaren om onderscheid te kunnen maken tussen al die verschillende soorten. Om de levende natuur immers optimaal te kunnen bestuderen, moet zij aanvankelijk dood zijn. Ik tracht de verfijnde kleurschakeringen en de complexiteit van het beest met niet-verfijnde materialen als pastelkrijt en houtskool op papier te krijgen. Hierdoor werk ik vaak op groot formaat, hetgeen de aanraakbaarheid en nabijheid van het beest enkel ten goede brengt. De nadruk in mijn werk ligt op het beeld en de berusting daarvan op de taal van schilder- en tekentradities zoals het stilleven, maar ook de wetenschappelijke illustratie. Desondanks betrap ik mijzelf erop het werk vaak te benaderen vanuit een wat meer exotische, al dan niet postkoloniale interesse waarbij de beesten onderdeel lijken te zijn van een onafmaakbare reuzenencyclopedie.

Marc Mulders over Roos Holleman:
“In de film ‘BIRDS’ van A. Hitchcock spannen de zwermen vogels samen als mensenmassa’s, alles overstemmend en opeisend. Dat zijn attitudes, maar daarvoor, voordat de mens, het dier, in actie komt, is het zaak voor de kunstenaar de mens, het dier, als een natuurvorser te onderzoeken en welhaast encyclopedisch op te tekenen. Opdat wij weten met wie wij van doen hebben, als de mensen, de dieren ‘ten aanval gaan’.
Welnu, Roos bestudeerde menig vogel minutieus en ‘rubriceerde’ alle kenmerken, van vederdracht, snavel tot pootnagels. Met een zeer verfijnd handschrift, kennis van de anatomie en begrip voor huid- en stofuitdrukking zijn haar werken van de gevederden imponerend en ‘aanraakbaar’.
Dus als de kunstenaar een creatuur encyclopedisch zo weet op te tekenen en te presenteren aan de toeschouwer, is er in den beginne de pracht van de pose, van stille trots. Dat tekent Roos: de trots van elk wezen om te zijn, om kleuren te dragen, veren te spreiden, en klauwen te richten.

» Verberg informatie

Latest works