kunstkoop_logogro

 

WAT IS DE KUNSTKOOP?
Met de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds kunnen particulieren kunst kopen op afbetaling zónder rente te betalen; die wordt vergoed door het fonds. Hiervoor heeft het Mondriaan Fonds een overeenkomst gesloten met ABN AMRO. 100 % kunst tegen 0% rente dus.
Via de KunstKoop versterkt de overheid de particuliere kunstmarkt en wordt de verkoop van hedendaagse beeldende kunst gestimuleerd. Sinds 1997 hebben al meer dan 43.000 kopers gebruik gemaakt van deze regeling en is er voor meer dan 134 miljoen euro aan kunstwerken gekocht.

 

GELDT DE KUNSTKOOP IN ALLE GALERIES?
Nee, aan de KunstKoop doen zo’n 120 galeries verspreid over het hele land mee. Zij zijn door het Mondriaan Fonds geselecteerd op onder meer professionaliteit en hun tentoonstellingsprogramma.

 

HOE HET WERKT
U ziet een kunstwerk dat u mooi vindt en besluit dit te kopen. Met de galeriehouder sluit u een koopovereenkomst. U doet een aanbetaling van minstens 10%. Daarna verzendt u het aanvraagformulier voor de lening naar ABN AMRO. De bank laat u weten of de lening wordt verstrekt. Wanneer dit het geval is, ondertekent u het leencontract. ABN AMRO betaalt het totaalbedrag van de lening dan rechtstreeks aan de galerie. De rente van de lening wordt door het Mondriaan Fonds aan ABN AMRO betaald. Wordt de lening niet verstrekt, dan wordt de koop ontbonden.

 

ENKELE VOORWAARDEN
– de regeling geldt voor kunstwerken (min. € 750,00) van ná 1945 van nog levende kunstenaars
– lening maximaal: € 7.500,00 per kunstwerk
– aanbetaling: minimaal 10% van de prijs
– looptijd lening: maximaal drie jaar
– aflossing: minimaal € 22,50 per maand
– ABN AMRO Bank bepaalt of de lening wordt toegekend
– alleen voor particulieren in de leeftijd 18-75 jaar
– de galerie en het Mondriaan Fonds vervullen bij het directe contact tussen koper en bank geen rol en hebben geen inzage in de financiële gegevens van de koper.

 

Voor de volledige voorwaarden zie de website van het Mondriaan Fonds.


MOBIELE KUNSTKOOPWEBSITE

Het Mondriaan Fonds lanceerde zojuist een nieuwe mobiele website die een overzicht biedt van alle galeries die aangesloten zijn bij de KunstKoop: kunstkoop.nl

Een kaart toont de locaties van de galeries en de spreiding over Nederland, en via een routeplanner kan de route naar de galerie worden bepaald. Daarnaast zijn van alle galeries de openingstijden en contactgegevens als website, telefoonnummer en social media gegevens opgenomen. Een calculatieprogramma berekent een indicatie van de aanbetaling en de maandelijkse aflossingen bij  aankoopbedragen. De website is passend gemaakt voor mobiele apparaten als smartphones en tablets, zodat deze ook onderweg  gebruikt kan worden.

Voor meer informatie: KUNSTKOOP.NL