» Klik hier voor meer informatie

Photograph by Rommert Boonstra

Arno Kramer heeft zich in de loop der jaren als beeldend kunstenaar steeds meer toegelegd op het tekenen. Naast het werken op papier van bescheiden, tot heel grote formaten, heeft hij in tentoonstellingen ook grote wandtekeningen ter plekke gemaakt in binnen- en buitenland. Zoals met Dubbelstroom in Museum De Fundatie. In april 2013 opende een tekeningeninstallatie in Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs en in april 2014 werd LONGING in museum De Pont in Tilburg getoond. Zijn werk is vertegenwoordigd in talloze museum-, bedrijfs- en privécollecties, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem, Van Reekum Museum Apeldoorn, Fries Museum Leeuwarden, Henriette Polak Museum Zutphen, Rijksmuseum Twenthe, De Fundatie, Heino/Zwolle, AKZONobel, ABN-Amro, Rabobank, Fortis Bank, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Universiteit Twente, enz.

Arno Kramer doceerde vele jaren aan de AKI Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Enschede. Hij organiseerde meerdere malen tentoonstellingen met tekeningen, zoals in 2005 Into Drawing Hedendaagse Nederlandse Tekeningen, een omvangrijke expositie met 130 werken van 22 kunstenaars (www.into-drawing.com ) en die in vijf verschillende Europese landen te zien was. In 2010 stelde hij Into Irish Drawing samen, deze expositie was te zien in Limerick Ierland, Parijs Frankrijk en in Hengelo Nederland.

Zijn laatste grote project was All About Drawing 100 Nederlandse Kunstenaars. Deze expositie, samen gemaakt met Diana Wind, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam werd daar in 2011 getoond. Hij is de bedenker van Drawing Centre Diepenheim en heeft er van 2008 tot 2017 als curator diverse tentoonstelling met hedendaagse tekeningen laten zien.

Sinds 1995 exposeerde hij frequent in Ierland, waar zijn werk ook is opgenomen in museum- en privécollecties, onder andere in de Limerick City Gallery of Art, Model Arts and Niland Gallery, Sligo. Vanaf 1995 is de Green on Red Gallery in Dublin zijn vaste galerie. Verdere tentoonstellingen vonden plaats in Crawford Gallery Cork, Galway Arts Centre, Roscommon Arts Centre, Galway Arts Centre, West Cork Arts Centre Skibbereen, The Mermaid Arts Centre in Bray, Ballina Arts Centre en in Millenium Court Art Centre in Portadown Noord-Ierland. Met regelmaat verblijft hij in Ierland om er te werken. Hij gaf lezingen en masterclasses zowel in Ierland als in Nederland.

Arno Kramer schrijft poëzie en artikelen over beeldende kunst en publiceerde in diverse bladen en kranten. In 2017 verschijnt een Engelse vertaling van zijn gedichtenbundel Ochtendruis bij Salmon Poetry in Ierland.

Over het werk

Kenmerkend in zijn ontwikkeling is de bewuste combinatie van figuratieve en meer abstractere elementen. De “ontdekking” op een simpele krantenfoto, tijdens een “artist in residence-verblijf” in Ierland in 1995, van een communiejurk, bracht hem op het spoor van het combineren van deze vorm met het vrouwelijke lichaam. Ook de torso, handen en voeten vormden regelmatig terugkerende onderwerpen en deze werden dan meestal gecombineerd met eigen bedachte mathematische systemen. Door het gebruik van aquarelverf ontstonden steeds meer mogelijkheden om met diverse lagen en motieven over elkaar een zekere spanning in het beeld te vinden. Het is voor Arno Kramer van belang dat er naast een zekere mystiek en raadselachtigheid in een tekening ook een zekere weerstand zit. Zo kan een realistisch getekend beeld worden “verstoord” door er rasters of vlekken overheen te leggen. Elke tekening moet op zijn minst voor de maker een verrassing bevatten. 

In de tekeningen na 2010, van soms 200 x 360 cm, hebben dieren hun intrede gedaan in het werk. Hazen, zwanen en herten zijn nieuwe dankbare onderwerpen geworden. De tekeningen zijn soms in hun attitude heftiger in hun abstractie en preciezer in hun figuratie. Toch worden deze beide componenten door Kramer altijd in éen werk bij elkaar gebracht. Na 2012 doet de collage zijn intrede. Dat wil zeggen dat Kramer zelf getekende kleinere werken gebruikt om in een grotere tekening als beeldbepalend elementen te functioneren. Hij speelt met verschillende afzonderlijke beelden tot er een gevoelvol en ook weer evenwichtige tekening ontstaat. In zijn tekeningen gaat het Arno Kramer ook deels om wat er vanuit het handschrift ontstaat, zonder vooropgezet plan, maar wel geleid door zijn hand. Gevonden of zelfgemaakte foto’s vormen vaak de basis voor een werk. De vlekken en uitlopers in de aquarelverf lijken spontaan, maar zoals alles in de tekeningen zijn ze met lichte dwang gestuurd. Zo kan er een gevoel van ongemak ontstaan en wringt het, maar hij blijft op die manier ver weg van sentiment.

» Verberg informatie

Latest Works